El a arătat, în discursul susținut la Summitul UE-Europa de Sud-Est de la București, că România se apropie de 50% rată de absorbție a fondurilor europene, dar încă are de atras anul viitor încă 50% din fondurile de coeziune, iar Guvernul se confruntă cu o dilemă legată de resursele necesare cofinanțării.
„Mă voi confrunta cu o dilemă semnificativă: trebuie să alocăm în buget banii necesari pentru cofinanțarea fondurilor europene, dar în același timp Comisia Europeană cere României să atingă un deficit de 1,4%, iar eu nu am nicio idee cum voi putea pune câteva miliarde de euro pentru a cofinanța cu 15% și a lua 85% din fondurile europene, dar în același timp să reduc deficitul la 1,4%. Mă întrebam dacă nu e mai bine pentru Europa ca România să aibă deficit de 2%, dar să absoarbă 7-8 miliarde de euro, investiții directe în infrastructură și proiecte economice. Aceasta este doar o întrebare legată de birocrația din Europa și realitatea din țara noastră”, a spus Ponta.
Premierul s-a arătat convins că noua Comisie Europeană, președintele Comisiei și noii comisari europeni vor înțelege că România nu trebuie să se concentreze doar pe deficit, ci pe folosirea resurselor pentru investiții în dezvoltare.